Grub Windows'u görmüyor

Leplus Beau
18-03-2019 22:13 #1

İyi günler,

Evet, yine ben.

Dün sorunlarımı çözebilir diye, üst üste dört kez son güncellemeleriyle Pisi 2.1.1'i kurdum.

Her kuruluşta başka bir sorun çıkıyordu.

Hâlâ da var. Ancak birçok sorun çözüldü; sistem saati donanım saatine uyarlandı.

Açamadığım yazılımlar açılmaya başladı.

Kontact hâlâ sorunlu, bir şeyleri eksik diyor, açamıyorum.

Amarok her başlangıçta bir şeyler yüklenmemiş diyor, bir yerlere kaydettim ne olduğnu ancak, şimdi çok daha büyük bir sorunum var.

Grub Windows'u görmüyor.

Pisi 2.1.1'i kurarken kurulu olduğu sda6'ya yeniden kurarken, onu 10 yaptı. Daha önceki kurumlarımda sil komutu vermiyordum. Bu kez sda 6'yı sil üstüne kur komutu verdim.

O da sda6'yı sda10'a çevirdi.

Dün ayarlarla uğraştığım için ayrımına varmamıştım, bugün açmak istediğimde 'grub'ta Windows'un olmadığını gördüm.

Sol sütunda Windows'un belgelerinin olduğu ve sistemin kurulu olduğu bölümler görünüyor.

Ancak grub listesinde görünmediği için Windows'a giremiyorum.

Burada arayayım dedim, ancak site içi arama motoru çalışmıyor.

Başka yerlerde aradım. Oralarda da bazı öneriler buldum, grub update, repair, customize gibi...

Ancak işime yaramadı.

Biliyorum, uzun oldu, ancak yapabileceğim başka bir şey var mı diye size sorayım dedim.

Bu arada, download helper (video indirme) aracını hâlâ Pisi'de kullanamıyorum. Sorun değil, onu Pardus üzerinde becerebiliyorum. ;)

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,

MUSTAFA CİNASAL
18-03-2019 23:09 #2
İyi günler  konsoldan root olduktan sonra sudo update-grub komutunu verin gruba ekleyecektir windowsu
Leplus Beau
19-03-2019 00:17 #3

İyi günler,

Daha önce yapmıştım, yeniden yaptım, bir şey değişmedi.

Yol yine yeniden kurma görünüyor, bilmem herhangi bir şey değiştirir mi...

Teşekkürler,

Leplus Beau
19-03-2019 08:37 #4
İyi günler,

Üç kez yeniden kurdum, iki kez grub'u da yok ettim.

Üçüncü kez kurdum, grub geri geldi, ancak hâlâ Windows'u görmüyor.

Ne yapacağımı bilmiyorum. :(

Teşekkürler,

Leplus Beau
19-03-2019 18:04 #5

İyi günler,

O kadar emek verip yazdıklarımın yok olması pek hoş değil. :(

Göndermek istediğim rapor çok uzun olduğu için sistem kabul etmedi.

Neyse,

Pardus'ta Grub onarımla ilgili öneriler buldum, hepsini yerine getirdim, ancak Grub yine Windows'u görmüyor.

Acaba Windows'u mu yeniden kurmalıyım? Onda bir bozulma olmuş olabilir mi?

Belgeler ve sistem ayrı bölümlerde...

Teşekkürler,

Kamil Atlı
19-03-2019 20:55 #6
Dolphin açın, tüm disklerinize tıklayın, girin, kapayın dolhini.
Konsoldan:
sudo update-grub
Reboot... Düzelecektir..
Leplus Beau
19-03-2019 22:37 #7

İyi günler,

Yaptım, ancak bir şey değişmedi.

Konsolda şunu verdi:
leplusbeau@leplusbeau-pisi-211: ~ $ sudo update-grub
Parola:
Grub yapılandırma dosyası oluşturuluyor ...
Bulunan tema: /usr/share/grub/themes/pisilinux/theme.txt
Bulunan linux kalıbı: /boot/kernel-4.19.16
Found initrd image(s) in /boot: initramfs-4.19.16.img
Bulunan Pisi GNU/Linux 1.2 (1.2), /dev/sda6 üzerinde
Bulunan Pardus GNU/Linux 17 (17.5), /dev/sda7 üzerinde
Adding boot menu entry for EFI firmware configuration
bitti
leplusbeau@leplusbeau-pisi-211: ~ $

Teşekkürler,

Kamil Atlı
20-03-2019 00:26 #8
Usb belleği fat32 yapıp, şu sekilde kullandığınızda, sorun olmamalı : https://pisilinux.org/wiki/cat/35-kurulum.html
100 mb olan boot partisyonuna, biçimlendirmeksizin, boot/efi olarak bağlamalisiniz, yönergedeki gibi.
Leplus Beau
20-03-2019 17:39 #9

İyi günler,

Sayısını unuttum, sanırım bir 15 kezden fazla pisi 2.1.1'i yeniden kurmuşumdur bu gece sabaha kadar.

UEFI seçenekli ya da UEFI'siz denedim.

Kiminde önyükleyici seçeneği vermedi, kiminde fat32'de boot/efi seçeneği vermedi, kiminde windows load bölümünü işaretledim, windows'u grub'ta gösterdi, ancak windows'a girmek istediğimde efi path invalid dedi...
Kiminde grub rescue dedi, çünkü grub yüklenmedi.

Bu son kuruluşta fat32 bölümünde boot/efi seçeneği verdi, önyükleyici sda0 seçeneği vermedi ayrıca, kuruldu. Ancak grub'ta yine windows yok. :(

Biliyorum, ayıp oluyor ama, Pardus forumda verilen bazı seçeneklerde grub onarım yazılımı verilmiş, onu kurup denedim. Oradaki onarım seçeneklerinde windows seçeneği silik, eş deyişle, onu seçemiyorum.

Sanırım son umar, bilgisayarı tamamen formatlayıp önce Windows'u kurmak, sonra da linux'leri kurmak olacak.

Orada da belgeleri taşınır diske aktaracağım ama, unuttuğum şeyler mutlaka olacaktır... :(

Neyse, bu cahilliğimle ancak bu kadar yapabildim.

Pisi 2 ya da Pisi 2.1.1 beni sevmedi anlaşılan. İnatçıyım, ille de kurup çalışacağım dedim ama, o benden inatçı çıktı, çalıştırtmam da çalıştırtmam dedi...

Biliyorum, belki 'Windows'u kurtarmak bizim işimiz değil' diyeceksiniz, haklısınız da...

Ancak Linux'te yapamayacağım bitakım şeyleri orada yapmak durumundayım. Bu, alışkanlıkla ilgili değil, 2007'den beri linux kullanıyorum. Ancak bazı işlerim için sadece windows yazılımları var ve onları kullanmak zorundayım.

Sözü çok uzattım, özür dilerim.

Teşekkürler, esenlikle,

Leplus Beau
20-03-2019 17:44 #10

Bu arada, usb bellek ile çalışmadım, dvd'ye kurmuştum ben Pisi Linux 2.1.1'i. DVD ile denedim tüm bunları.

Teşekkürler,

Kamil Atlı
20-03-2019 22:06 #11
Linux dünyasının son kullanıcılarının tüm istek ve ihtiyaçları, başımızın tacı..
Özüre mahal yok, estağfirullah, elimizden geleni yapmak için buradayız..
Windows için, format atmanıza gerek yok, windows kurulum medyasını kullanarak, açılış onarmanız mümkün, format atacakmışsınız gibi ilerlerken sistemi onarmayla, kurtarmayla, başlangıcı onarmayla ilgili sekmeler çıkacak..
Bu durumda linux kurulumlarınız boot etmeyecek, ikinci aşamada, açılış sorunu yaşamadığınız linux ile açılışı kurtarma işlemi yapacaksınız, hiç bir sisteminize format atmadan, kurtarabilirsiniz..
Kolay gelsin..
Leplus Beau
21-03-2019 00:11 #12

Sağolun Kâmil Bey,

Bizimki biraz da duygusallık. Pisi bizim göz bebeğimiz. Kendi insanımızın geliştirip insanlığa sunmuş olduğu bir ürün ve o emekleri onurlamak...

Çok kişi bugünün dünyasında bu tür duygusallığın ve idealistliğin gülünç olduğunu düşünebilir.

Ancak bu dünyayı yaşanır kılmaya çalışanlar da bu emekçilerdir.

Hepinizin emeğine saygıyla...

Windows'u yeniden kurma diskinde fabrika ayarlarına dönme seçeneği var.

Son olarak sildiğimde tam anımsamıyorum ancak, sanırım fabrika ayarları tüm diski silmiş ve ben sonradan yeniden bölümlemede bulunmuştum. Çünkü fabrika ayarları demek tüm disk demek.

Başlangıç onarması gibi seçenek vermiyor sistem diski.

O nedenle biraz çekincedeyim.

Teşekkürler,

RAMAZAN KARABINAR
05-12-2019 16:32 #13
Bu sorun çözülemedi mi ? Windows'a nasıl girecez. Ya da pisis yi silip Manjaro. Archman gibi UEFİ yi filen sorun yapmayan sisitemleri mi kurmalıyız. Pisi de Grub 2 aşamasında neden Windos görülmüyor
RAMAZAN KARABINAR
05-12-2019 17:10 #14
kultigin@dhcppc4: ~ $ sudo update-grub2
sudo: update-grub2: komut bulunamadı
kultigin@dhcppc4: ~ $ sudo update-grub
Grub yapılandırma dosyası oluşturuluyor ...
Bulunan tema: /usr/share/grub/themes/pisilinux/theme.txt
Bulunan linux kalıbı: /boot/kernel-4.19.56
Found initrd image(s) in /boot: initramfs-4.19.56.img
Bulunan linux kalıbı: /boot/kernel-4.19.16
Found initrd image(s) in /boot: initramfs-4.19.16.img
Adding boot menu entry for EFI firmware configuration
bitti
kultigin@dhcppc4: ~ $ 
hiç gelişmemiş bir sistem gibi görünüyor. Bu EFİ mahvediyor gibi göründü bana ama birileri bir çıkar yol bulur herhalde.  PARDUS'u biraz geri kaldığını gördüm için Pisi ye geçmiştim ama galiba pişman olacağız 

RAMAZAN KARABINAR
05-12-2019 19:07 #15
Cevap verecek kimse kalmamış anlaşılan. Diğer Linux sistemlerini denemeliyim gibime geliyor.  Alternatif sistemler de böyle olaylar görünmüyor.
Kamil Atlı
07-12-2019 23:18 #16
Kurulum aşamalarında dikkat edilecek şeyler:
Buradaki resim-24, düzgün yapılmışsa, o 100 mb fat32 olan disk bölümü biçimlendirilmemişse, sorun çıkmıyordu, bu hata düzeltilmişti.
Emir Baran Oral
05-08-2020 00:01 #17

bende uefi diye bi' bölüm yokki 528 mb lık sistem ayrıldı diye bi' bölüm var yanyana kuramıyorum windowsla pisiyi

Pisi Linux Pisi Linux Pisi Linux Pisi Linux Pisi Linux
© Copyright 2013 - 2024 Pisi GNU/Linux. Bütün hakları saklıdır. | Pisi GNU/Linux gücünü topluluktan alır.
scrollup