İyi günler,
Bir yıldan sonra sorunlarını çözüp dönmüş olduğum Pisi'de kullanageldiğim bazı yazılımların artık olmadığının ayrımına vardım.
Bunlar diğer dağıtımlarda var.
Acaba Pisi'de yine bunlara sahip olur muyuz diye dilekte bulunuyorum. İşte tespit etmiş olduğum bazı yazılımlar:
OpenShot - video düzenleme
Skype - sesli ve canlı iletişim
Webcam - peynir- cheese ya da başkası - Bilgisayarda görüntülü ve sesli kayıt
Ses kayıt - Voice recorder
Abiword - Sağdan sola yazma olanağı veren metin düzenleme yazılımı. Göktürk abecesiyle yazdığım yazılar için gerekli.
Bu arada, Gwenview yazılımından işimize yarayan birçok eklenti kaldırılmış. Bunlardan biri de çoklu fotoğraf boyutlandırma seçeneğiydi. Çok pratik ve yararlıydı.
Windows üzerinde Photoshop'un yöntemi çok uzun ve karışık. İrfanview ile beceriyorum daha kolay olarak.
Öte yandan özellikle Gwenview'de bu seçeneğin bulunduğu çok eski bir Pardus sürümünü çoklu yeniden boyutlandırma için kullanıyorum.
Görüyorsunuz ne kadar sadığım... ;)
Umarım bu dileklerimiz dikkate alınır. Biz son kullanıcılarız. Çoğunuzun olduğu gibi derleyip yazılım düzenleyemiyoruz. Belki sizler bir biçimde bunları düzenleyip kullanıyorsunuzdur...
Yukarıda dediğim gibi bunlar diğer Linux dağıtımlarında var ve oralarda gereksinim oldukça kullanıyorum. Kuşkusuz iki iş oluyor; Pisi'de görmek ve kullanmayı istemek çok mu gereksiz bir istek olur acaba diye kendime de soruyorum...
Amaan, ne çok konuştum...
Esenlikle,
Flatpakte Abiword bulunuyor.
İyi günler,
Teşekkür ederim, depoları ekleyip Skype'ı kurdum. Sağolun.
Ancak şu Flatpak denen nesne çok ağır işliyor her defasında. Sistemde sıkışıklık yaratıyor. Abiword ve OpenShot'ı orada buldum. 5 dakikada zor açılıyor yazılımlar. İşlemesi de aynı biçimde. Her yazılımı açmak istediğimde Keşfet'e gitmem gerekiyor ve açılması sistemi yavaşlatıyor.
Bunun daha kolay bir yöntemi yok mu acaba? Ben mi yanlış bişeyler yapıyorum?
Esenlikle,
Geliştiricilerin eklemesi lazım, başka türlü kuramazsınız söylediğiniz yazılımları.
Merhaba Leplus Beau,
Pisi Linux'ta sizin belirttiğiniz yazılımlar ve daha nicesi için benim şöyle bir önerim var:
Solus OS diye bir GNU Linux dağıtımı var. Bu dağıtım Pisi tabanının çatallanması ile oluşturulmuş bir işletim sistemi. Budgie masaüstü ortamıyla linux dünyasına çok güzel bir giriş yaptılar ve distrowatch da ilk 10 içerisinde yer almaya devam ediyorlar.
Benim önerim şu nasıl ki linux felsefesine uygun olarak onlar pisiyi çatallayıp yeni bir paket yöneticisi geliştirdilerse Pisinin de bu Solus deposunda bulunan uygulamalar oyunlar vb sistemleri çalıştırabilmesi için bir yazılım geliştirilmesi gerekir. Bunu Ubuntu'daki Snap mağazası gibi düşünebiliriz. Bir de daha iyi bir görünüm için Budgie masaüstünü direkt olarak alınıp ya da onun geliştirilmesi ile daha iyi bir masaüstü ortamı oluşturarak Pisi Linux'a kazandırılması görüşündeyim.
Pisi Linux'un geliştirilmesi ve daha iyi yerlere gelmesi açısından önerilerimi görmek için tıklayınız.
Çünkü dağtımların kendilerine özgü bir masaüstü ortamı olunca doğal olarak insanlarda çok büyük bir merak uyandırıyor. Ve kullanıcı sayısında çok büyük bir atış oluyor. Deepin, Solus, Elementary Os, Mx Linux, Ubuntu, Mint gibi dağıtımlar ve Linux Dünyasına kazandırdıkları masütü ortamlarını örnek verebiliriz.
Bu arada Flatpak'ı Erkan Bey'in vermiş olduğu bilgiler ışığında kurdum. Bağlantı için tıklayınız.
Arayüzünün olmaması çok kötü ve kullanışlı bulmadım. Bunun yerine diğer pisi depolarını ekleyip daha fazla uygulamaya erişmek daha mantıklı diye düşünüyorum. Yeni depo eklemek için detaylı bilgi için tıklayınız.
Bu arada yararlı paylaşımlarınız ve fikirleriniz için size çok teşekkür ederim.
Sevgili Tahir Aksoy iyi günler,
Önerileriniz yerinde. Söz konusu yazıları daha ayrıntılı okuyacağım. Çok yararlanacağımı tahmin ediyorum, sağolun.
Dediğiniz gibi Pisi’nin geliştirilip layık olduğu daha iyi yerlere gelmesi, yaygınlaşması çok çok önemli.
Flatpak’ı kurdum, ancak dediğim gibi sorunlar yaşadığım için kurmuş olduğum iki yazılımı kaldırmak zorunda kaldım. Bir de o yazılımlar bilgisayardaki uygulamalar bölümünde görünmedi.
Şimdilik daha fazla sorun yaşamamak için devam etmek istemedim. Pisi’me henüz yeniden kavuşmuş olduğum için biraz tadını çıkarayım. :)
Sevgili Emre Yılmaz’ın verdiği öneriler sayesinde yeni depolar ekledim. Sağolun.
Değerli bilgiler için yeniden teşekkür ediyorum.
Esenlikle,
İyi günler,
Bu arada yeni bir resim yapma ve işleme yazılımı keşfettim, hafif ve çok kullanışlı: Krita
GİMP'i seviyorum ancak katmanlarla rahat çalışılmıyor, hemen sabitliyor ve katmandan katmana geçemiyorum.
Krita bu konuda Photoshop gibi oldukça rahat çalışma olanağı veriyor. Birkaç dakikada çözdüm olayı.
GİMP'de yıllardır hâlâ çözemediğim sorunlar var.
Depo'da bulduğum Krita 4.2.7.1
Resmi sayfasında gördüm; 4.4.0 sürümü çıkmış.
Yeni Pisi sürümünde bu yeni Krita sürümünü de edinebilecek miyiz?
Teşekkürler, esenlikle...
İyi günler,
Yine bu arada, Ubuntu ve Pardus gibi diğer dağıtımlarda Krita yazılımı Türkçeye çevrilmiş.
İngilizce anlamadığımdan değil; hem Türkçe yeğlediğimden hem de bir terime alışınca nerede nasıl bulacağımdan daha rahat çalışacağım için umalım da Pisi'de de Türkçeye de çevrilsin.
Esenlikle,
Merhaba,
Ben de wxcam ve "hydrogen davul seti"ni isteyebilir miyim ?