GNOME VE BUDGİE MASAÜSTÜ ORTAMLARI

Tahir Aksoy
04-10-2020 15:55 #1

Merhaba arkadaşlar forumda yeniyim fakat yaklaşık 16 senedir Gnu/Linux dağıtımlarına ilgim var.Yaklaşık 8 senedir bilgisayarımda sadece GNU Linux Dağıtımlarına yer veriyorum. Distrowatch.com sitesini takip ediyorum. Pisi linux'u çok gerilerde görmek beni üzüyor. Bunun için şöyle bir çözüm önermek istiyorum. Solus Os bir nevi Pisi Linux'tan çatallanmış bir dağıtım distrowatch ana sayfalarında da bunu açıkça yazmışlar. Nasıl ki onlar Pisi paket yönetimini çatallayarak kullanıyorsa bizde Budgie masaüstünü değiştirmeden ya da birkaç fazladan yenilikle kullanabiliriz. Genellikle iyi oylar alan dağıtımlar fazladan masaüstü ortamları sunup bunları belli zamanlarda güncelleyenler oluyor.

Pisi Linux yazılım ekibinden şöyle bir ricam olacak; birçok son kullanıcı dağıtımın görselliğini daha çok ön planda tutuyor. Bu yüzden Gnome ve Budgie gibi göze çok güzel görünen masaüstü ortamlarını sitenize iso formatı olarak ekleyebilirseniz. Hem Pisi Linux'u tercih edeceklerin sayısında gözle görülür bir artış olacaktır. Bu da Distrowatch'ta 217. sırada bulunan Pisi Linux'u ilk 150 içerisine kısa bir zamanda yükseltecektir.

Olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş yaparsanız çok sevinirim.

Ömer
05-10-2020 09:31 #2

Pardus 2011-12 yıllarına Distrowatch.com da bakmak lazım. Pardus'ta Pisi'de  bildiğim kadarıyla gnome hiç olmadı.

Tahir Aksoy
05-10-2020 21:14 #3

Evet Ömer Bey bende öyle hatılıyorum daha önce Gnome ile bir sürümü yayınlanmadı ama o zamanki felsefe düşük ram ve işlemcili bilgisayarlar hesaba katılıyordu. Ama şu anda

bilgisayar kullanıcılarının çoğunluğu 3 gb ve üzeri bellek kullanıyor. Zaten bu yüzden Pisi Linux ekibi de gördüğüm kadarıyla 32 bit sürümünü haklı olarak yayınlamıyor.

Tüm bunların neticesinde en başta da belirttiğim gibi Gnome, Deepin, Budgie gibi masaüstü ortamları daha fazla son kullanıcıyı Pisi Linux'a özendirecektir.

Evet özellikle 2011 sürümü benim en sevdiğim Pardus sürümü idi. O dönemler Pardus en iyi dönemlerini yaşıyordu. Ama Pisi Linux'da aynı şeyi yapabilir sadece görünüm odaklı değişimler yapması lazım ilk etapta. Sonrasında dikkat çekeceği için doğal olarak geliştirici sayısında da gözle görülür bir artış olacaktır.

selahattin bucak
05-10-2020 22:27 #4

Merhaba arkadaşlar evet dediğiniz gibi 2011.1 ve 2011.2 sürümleri distrowatch ta bir hayli üst sıralarda bulunuyordu o zamanlar hatırlayanlar bilir günlük ziyaretçi sayısı bir hayli 

fazla idi aynı zamanda pisi linuxta o zamanki adıyla Pardus Türkiyede bir hayli geliştiricileri fazla idi şimdi bir hayli az olmalıki güncelleme ve paket isteklerini karşılama olayı bir hayli 

geç oluyor.O zamanki ekibi dağıtanlar daha sonra ekip komple yeniden başka bir oluşumla Pisi tabanı terkedilip debian tabanlı sistemi tercih ederek devam ediyorlar tabiki bu bir tercih

meselesi fakat bize ait Pisi tabanı az kişiyle de olsa devam ettirilmeye çalışmaları takdir edilmesi gerekir bence.

Tahir Aksoy
05-10-2020 22:45 #5

Selahattin Bey, sizinde söylediğiniz gibi Pisi paket yöneticisini devam ettirme kararını bende sonuna kadar destekliyorum ve takdir ediyorum. Çünkü zamanında bu işe yatırım yapıldı bu kadar insanın emeği var. Forumlarda ve konuşmalarda çoğu insan Fatih projesinin başarısız olmasını Pisi paket yönetimine bağlıyor sorunlar hızlı bir şekilde çözülemedi yeterli yazılım yok vb gibi bahaneler yok deyip debian tabanı haklı göstermeye çalışıyorlar.

En çok bilinen Linux tabanları olan Debian, Ubuntu, Arch, Redhat, Fedora gibi sistemlerinin de sorunları yok mu?

Tabiki de var ve olmaya devam edecek. Önemli olan bu sorunlardan kaçmak değil üstüne gidip çözmek. Eminim ki özel bir şirket çıkıp Pisi Linux'a destek verse (Ubuntuya destek veren Cononical şirketi gibi) bizim sistemimizde ilerleyen dönemde sadece bilgisayarlarda değil, akıllı telefonlarda da(bu konuda Vestel gibi telefon üreten şirketlerle masaya oturulması gerekir) kullanılmaya başlayacak seviyelere gelebilir.

Benim naçizane düşüncem, bu kadar emeğin harcandığı ve dünya linux ailesine de çok getirisi olan bir projenin; ilk adımda görselliğinin çeşitlendirilmesi ile kullanıcı sayısının arttırılması ve bunun neticesinde geliştirici sayısında artış hedeflenmelidir.

Benim gibi somut hedefleri olan arkadaşlar varsa lütfen fikirlerinizi yazın. Burada yazdıklarımız eminim ki yazılım ekibine bir şekilde ilham olacaktır.

ERKAN IŞIK
08-10-2020 11:48 #6

Merhaba, şu an için mate, xfce ve lxqt masaüstü depolarımızda mevcut ilerisi için diğer masaüstlerini de depomuza eklemeyi hatta direk o masaüstleri ile dağıtım oluşturma düşüncelerimiz var, 2.1.2 sürümü yaşam döngüsünü doldurduğu için ciddi bir güncelleme gelmeyecek, 2.2 için ise çalışmalarımız sürüyor,

Yazdıklarınız, önerileriniz bizlere yol gösterecektir, burdan yazılan yada diğer iletişim kanallarından gelen bildirimleri kesinlikle takip ediyoruz ve önemsiyoruz, her ne kadar cevaplamada geç davransakta bilinki takip ediyoruz.

Tahir Aksoy
08-10-2020 22:11 #7

Merhaba, geri dönüşünüz için teşekkür ederim. Bu şekilde direkt masaüstü ortamları ile dağıtım oluşturmanız beni çok mutlu etti.

2.2 sürümünün yayınlanması için belli bir tarih var mı? Heyecanla beklediğim bir sürüm olduğu için soruyorum. Umarım en yakın zamanda kavuşuruz bu sürüme.

Emir Baran Oral
09-10-2020 12:12 #8

Bu soruyu daha önce sorduk ve maalesef tarih veremiyorlar şuan alfa sürüm aşamasında  beta aşamasına gelince yayınlanayacaklar galiba.

ERKAN IŞIK
10-10-2020 11:05 #9

kde'den kaynaklanan bir kapanma sorunu yaşıyoruz, hem kde'nin bir çözüm sunmasını bekliyoruz hemde sorunun kaynağını bulmaya çalışıyoruz, gecikme sebebi budur

Tahir Aksoy
10-10-2020 14:55 #10

Teşekkür ederim Erkan Bey geri dönüş yaptığınız için smile

Ben fazla KDE kullanmayı sevmiyordum daha çok Gnome ve Xfce masaüstü ortamlarını seviyorum ama Pisi Linux sayesinde özellikle KDE'nin masaüstü efektlerini kullanmayı öğrendim ve eğlenceli hale geldi diyebilirim.Özellikle masaüstü küpü çok eğlenceli diğer kullanıcılara da öneririm.

Umarım çok kısa bir süre içerisinde KDE, kapanma sorununu çözer ve yeni Pisi Linux sürümüne bir an önce kavuşuruz. Depo kaynaklarının daha güçlü olduğu ve daha çok yazılımın paketlendiği bir kurulum olmasını diliyorum.

Tüm Pisi Linux geliştirici ekibine çok teşekkür ediyorum. Bizi en iyi bilen ve tanıyan güzel bir dağıtım ortaya çıkardıkları için.smile

Emir Baran Oral
15-10-2020 11:02 #11

smile Heyecanla bekliyoruz yeni sürümü umarım çözülür sorun.

selahattin bucak
14-12-2020 04:28 #12
08-10-2020 11:48#6

Merhaba, şu an için mate, xfce ve lxqt masaüstü depolarımızda mevcut ilerisi için diğer masaüstlerini de depomuza eklemeyi hatta direk o masaüstleri ile dağıtım oluşturma düşüncelerimiz var, 2.1.2 sürümü yaşam döngüsünü doldurduğu için ciddi bir güncelleme gelmeyecek, 2.2 için ise çalışmalarımız sürüyor,

Yazdıklarınız, önerileriniz bizlere yol gösterecektir, burdan yazılan yada diğer iletişim kanallarından gelen bildirimleri kesinlikle takip ediyoruz ve önemsiyoruz, her ne kadar cevaplamada geç davransakta bilinki takip ediyoruz.

Erkan bey.

merhaba gece uyku tutmadı geçmişteki gelen yorum ve isteklere bakınırken sizin verdiğiniz bilgide xfce ve mate kurulamıyor sadece lxqt kurulumu gerçekleşiyor eğer dersenizki konsol yoluyla paket adresini ekle mate ve xfce eklemeye çalıştığımızda contrib deposu zaten var ibaresi uyarıyor 

Pisi Linux Pisi Linux Pisi Linux Pisi Linux Pisi Linux
© Copyright 2013 - 2025 Pisi GNU/Linux. Bütün hakları saklıdır. | Pisi GNU/Linux gücünü topluluktan alır.
scrollup